Let op: uw browser wordt niet ondersteund:

Deze website ondersteunt uw (verouderde) browser niet en zal mogelijk niet goed werken.

Download hier een recente versie van Chrome, Firefox, Safari, Opera of Edge.

Maak je kelder sterker en waterdicht met injectieproducten

Kelders in Nederland bestaan uit diverse bouwmaterialen met verschillende eigenschappen. Beton, metselwerk en kalkzandsteen verschillen bijvoorbeeld in de mate van waterdichtheid. Bij deze bouwmaterialen kies je dan ook een verschillend systeem om een kelder waterdicht te maken. Toch kan het bij al deze bouwmaterialen voorkomen dat er scheuren ontstaan in de kelders.

Scheuren en optrekkend vocht in de kelder verhelp je met speciale injectieproducten. Door de inzet van de injectieproducten verhelp je niet alleen de lekkage maar verbeter je ook de sterkte en waterdichtheid van de kelder.

Oorzaken van lekkage in de kelder

Water in de kelder of een lekkende kelder kan verschillende oorzaken hebben:

  • Hogere grondwaterstand
  • Slechte aansluiting tussen wand en vloer
  • Lekkage aan waterleiding of riolering
  • Scheuren in de wand
  • Ingroeiende boomwortels die muren beschadigen

Gevolgen van lekkage in de kelder

Lekkage in de kelder kan grote gevolgen hebben:

  • Verf, behang of pleisterwerk kan loskomen
  • Hogere verwarmingskosten
  • Schimmel- en vochtplekken op zowel binnen- als buitenmuren
  • Muffe geur in huis
  • Hoge luchtvochtigheid en schimmels kunnen zorgen voor irritaties aan de luchtwegen
  • Op termijn kan het onherstelbare schade veroorzaken aan de muren of constructie van de woning

Wacht dus niet te lang met het onderhanden nemen van het probleem. Dit kan nare gevolgen hebben en de kosten voor herstel zullen alleen maar toenemen. In ons kenniscentrum gaan we dieper in op de oplossingen bij (voorkomen van) lekkage in de kelder.

Oplossingen bij (voorkomen van) lekkage in de kelder

Oplossing 1: Dichten van naden of scheuren in de kelder

Een belangrijke maatregel om kelderlekkage te voorkomen, is zorgen dat de naden in de kelder waterdicht zijn en blijven. Maar ook als alle naden zijn afgedicht, kan er nog lekkage optreden. Uiteraard als er scheurtjes in de muur of vloer ontstaan, maar ook zonder scheuren kan beton water doorlaten. Onder invloed van het water kunnen ook grotere scheuren ontstaan. Gelukkig zijn hier effectieve oplossing voor:

 

Stap 1: Hars voor natte of droge scheuren

  • In het geval een natte scheur raden wij Weber.tec 944 aan. Dit is een snelhardende, 1 component injectiehars voor het afdichten van vochtige scheuren in beton en metselwerk.
  • In het geval van droge scheuren heb je de Weber.tec 945 nodig. Onze 2 component injectiehars voor het afdichten van droge scheuren in het beton en metselwerk.

Bij twijfel raden wij de 1 component injectiehars aan. Het kan zijn dat de hars er echter langer over doet om uit te harden.

 

Stap 2: Overige benodigdheden

Om hars te kunnen injecteren is er een hoge druk nodig. Hierom zijn er een aantal componenten mogelijk om de kelder succesvol waterdicht te maken. In dit voorbeeld gaan we uit van een 10mm boring. Hier is vanzelfsprekend een boormachine met 10mm boor nodig, dit zijn de overige componenten:

Mortel Schoonmaakmiddel
Injectienippel Injectieslang
Injectiespuit Tussenkoppeling

 

Stap 3: aan de slag!

  1. Boor schuine gaten richting de betreffende naad of scheur in de muur. Doe dit op een vaste afstand van elkaar (circa 10 tot 15cm) over de gehele lengte van de naad of scheur.
  2. Bepaal de dikte van de muur om daarmee de diepte van de boorgaten te bepalen. Tip: Tape de boor op dezelfde afstand af met tape vooraf het boren.
  3. Maak vervolgens de gaten vrij van boorstof met een stofzuiger of perslucht.
  4. In de schone gaten plaats je de injectienippels, deze draai je vast aan. Vervolgens sluit je hier de injectiespuit met toebehoren op aan.
  5. De spuit is nu gereed om de injectiehars met hoge druk in de muur te spuiten. 
  6. Let op: laat ten alle tijden de injectienippel in de muur bevestigd zitten.
  7. Boorgaten kan je na behandeling sluiten met mortel.
  8. Nadat alle gaten gevuld zijn spoel je alle gebruikte onderdelen door met schoonmaakmiddel. Gebruik de injectiespuit bij om alles onder druk door te kunnen spoelen.

Oplossing 2: Keldermuren injecteren bij optrekkend vocht

Vochtkringen en schimmelplekken die onderaan de muren ontstaan, zijn vaak een gevolg van optrekkend vocht. Het injecteren van de muren is een effectieve manier om optrekkend vocht tegen te gaan. Hierdoor vormt zich een horizontale afdichting waardoor vocht niet langer in de muren omhoog kan trekken.


Het is mogelijk om zelf de muur te injecteren en een uitstekend resultaat te boeken zonder hoge kosten te maken. Deze methode bestaat uit het injecteren van de aangetaste oppervlakken met in dit geval een injectiecrème. Kiwitz ADT 675 injectiecrème is uitermate geschikt voor het afdichten van gemetselde wanden tegen optrekkend vocht. Combineer dit artikel met de bijpassende injectieslang en je kan aan de slag!

Stap 2: Overige benodigdheden

Mortel

 

Stap 3: Aan de slag!

  1. Verwijder aangetast pleisterwerk, plinten en vuil.
  2. Bepaal de dikte van de muur om daarmee de diepte van de boorgaten te bepalen. Tip: Tape de boor op dezelfde afstand af met tape vooraf het boren.
  3. Maak om de 10 – 12 cm een horizontaal boorgat in de voeg van de te behandelen muur.
  4. Breng de spuitmond in tot op het einde van het boorgat. Vul het boorgat volledig met Kiwitz ADT 675 injectiecrème door de injectieworst langzaam terug te trekken, terwijl je hier in knijpt drukt. Het product verspreidt zich waardoor een waterafstotende laag gevormd word.
  5. Boorgaten na de behandeling sluiten met mortel.
Ga naar de bijpassende categorie

 

Succes! Bij verder vragen en of opmerking kan je altijd contact met ons opnemen via e-mail, telefoon of onze chat! Op onderstaand filmpje is tevens te zien hoe één van onze leveranciers Kiwitz laat zien hoe de injectiecrème aangebracht kan worden in de muur.

Wil je op de hoogte blijven van onze tips, over het werken met producten uit ons assortiment en de laatste productintroducties? Meld je dan hieronder aan voor de Jakodirect.nl nieuwsbrief!