Let op: uw browser wordt niet ondersteund:

Deze website ondersteunt uw (verouderde) browser niet en zal mogelijk niet goed werken.

Download hier een recente versie van Chrome, Firefox, Safari, Opera of Edge.

Bouw- en dampfolie: wat zijn de verschillen en hoe pas je ze toe?

 
De woorden bouw- en dampfolie worden vaak met elkaar in verband gebracht. Dat is ook logisch, want naast de namen hebben ook het uiterlijk en de toepasbaarheid van de folies veel gemeen. Echter zitten er wel verschillen in het gebruik en de toepassing ervan, en daarover gaan we je hier wat meer vertellen!
 
Om maar meteen met de folie in huis te vallen:
 
  • Een bouwfolie kan voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden. In veel gevallen wordt een bouwfolie gebruikt voor het afdekken en beschermen van vloeren, materialen en locaties op de bouw of tijdens het verhuizen en opslaan van spullen.
  • Een dampfolie wordt gebruikt voor het afdekken, dichtmaken en beschermen van je gevel- en dakconstructie. Zonder het gebruik van dampfolie kan er zowel vanaf de binnen- en buitenzijde vocht in de constructie trekken. 
 
Een bouwfolie kan zoals aangegeven voor vele verschillende doeleinden gebruikt worden. Dit komt mede doordat de folie erg sterk is en het geen vocht doorlaat. 
Naast dat bouwfolie wordt gebruikt voor het beschermen en afdekken van materialen wordt het ook vaak gebruikt in combinaite met beton(vloeren). Zo is bouwfolie een uiterst geschikt product om te gebruikten bij het storten van beton. De folie dient hier als onderlaag, waar vervolgens het beton opgestort wordt. Doordat de folie geen vochtdoorlaat zal het water niet uit het beton lopen. Dit voorkomt dat het beton (te) snel opdroogt, wat voor scheurvorming kan zorgen.
Bouwfolie kan ook gebruikt worden om constructies te beschermen tegen optrekkend vocht, in zo'n situatie heeft bouwfolie een vergelijkbare functie als dampfolie. 
 
 
Een dampfolie wordt, zoals beschreven, gebruikt voor het afdekken, dichtmaken en beschermen van je gevel- en dakconstructie.
Er wordt vaak makkelijk gedacht over het toepassen van bouwfolie, het verdwijnt toch achter de dakpan of de gipsplaat, maar er komt meer bij kijken.
Om je gevel- en dakconstructie perfect te beschermen gaan we daarom dieper in op de volgende vragen:
 
• Waarom hebben we bouwfolie nodig?
• Waar komt vocht vandaan?
• De gevolgen van niet of verkeerd toepassen van bouwfolie.
 

Waarom hebben we dampfolie nodig?

Wanneer dampfolie op de juistem anier wordt toegepast kun je hiermee:

  • Je gevel- en dakconstructie beschermen
  • Luchtstromen voorkomen
  • Efficiënter gebruik maken van energie

Als er geen dampfolie wordt toegepast in de constructie dan ziet de situatie er als volgt uit:

dakconstructie zonder bouwfolie

Damp kan van binnenuit de constructie in trekken en vocht kan vanaf de buitenzijde de constructie in trekken. 

Om de constructie (het isolatiemateriaal en het houtwerk) te beschermen pas je aan de binnenzijde minimaal een dampremmende folie toe en aan de buitenzijde minimaal een dampdoorlatende folie.

Bekijk hier ons assortiment dampfolies

Damptransport gaat altijd van warm naar koud. In ons klimaat is het binnen langer warm dan buiten en wil de damp dus meestal graag naar buiten. Onderweg naar buiten koelt de damp af en kunnen waterdruppels ontstaan als we geen folie toepassen.

Door het toepassen van folie blokkeer je de luchtstroom en kan er geen lucht en daarmee ook geen vochtigheid in de constructie/het isolatiemateriaal komen. De damp blijft daardoor binnen in de leefruimte en wordt door middel van bijvoorbeeld een luchtrooster, afzuigsysteem of door het openzetten van deuren/ramen direct naar buiten afgevoerd.

In de open bouwfase (pannen of gevel zijn nog niet geplaatst) heb je vooral te maken met weersinvloeden; regen, hagel en eventueel sneeuw. Door de folie wordt dit afgevoerd naar het laagste punt: de dakgoot of uiteindelijk het grondwater. Op het moment dat de pannen op het dak gaan komt de functie van de folie niet te vervallen, dit wordt de tweede schil. De bekleding van het dak (bv. de pannen) neemt de functie van eerste schil over, maar achter de bekleding moet altijd ventilatie plaatsvinden. Onder de dakpannen kan ook condensvorming ontstaan. De druppels vallen op de folie, dus deze moet zo lang mogelijk waterdicht blijven. Om deze reden heb je altijd een buitenfolie en een binnenfolie nodig.

dakconstructie zonder bouwfolie

Vocht wat er niet inkomt hoeft er ook niet uit. Er ontstaat echter altijd wel vocht in de constructie door het aanwezige damppunt en dit moet er nog wel uit kunnen. Door het toepassen van de juiste folie gaat de constructie zo lang mogelijk mee en behaal je een zo hoog mogelijke isolatiewaarde.

Waar komt vocht vandaan?

Als warme lucht in contact komt met een koud oppervlak koelt de warme lucht af en kan deze het vocht niet meer vasthouden. De damp wordt dan omgezet in een waterdruppel.

Voorbeeld: in een huis is het 20 graden en buiten is het 5 graden. De damp wil dan naar buiten. De isolatie doet dan niets anders dan de temperatuur van buiten langzaam terugbrengen naar de binnentemperatuur en andersom. Door het afkoelen van de lucht die van binnen naar buiten gaat of omgekeerd kan een waterdruppel in de constructie ontstaan. Dit zogenaamde dauwpunt wil je zo ver mogelijk naar buiten hebben, het liefst helemaal buiten. De hoeveelheid waterdruppels die mogelijk in de constructie kunnen ontstaan wordt mede bepaald door de juiste toepassing van folie en tape aan de binnenzijde.   

Hoeveelheid vocht

Voorbeeld: een gemiddelde eengezinswoning heeft 450 m3 inhoud. Bij een tempratuur van 22 graden is er sprake van 19 gram vocht per m3. In totaal bevat de woning dan 8,6 liter vocht. Als je als gezin hierin gaat leven produceren we 15 liter per dag door te ademen, douchen en koken. Dat is een behoorlijke hoeveelheid vocht die zich in een woning bevindt. 

Tip: Check regelmatig de kruipruimtes onder je woning. Hier staat vaak regenwater, wat voor extra vocht in de woning zorgt.  

Vocht wat niet de constructie inkomt hoeft er ook niet uit. Wat er toch in ontstaat moet er zo snel mogelijk uit.

Gevolgen van niet of verkeerd toepassen van bouwfolie

Bij het toepassen van bouwfolies gaat er echter nog steeds veel fout tijdens de bouw. Een verkeerde toepassing is het helemaal opsluiten van de constructie waar heel veel vocht in zit, bijvoorbeeld in het isolatiemateriaal of het houtwerk wat op de bouw geleverd is. De gevolgen hiervan kunnen zijn:

  • De isolatie werkt niet of nauwelijks en verliest zijn isolatiewaarde
  • De isolatie kan gaan rotten
  • Er kan schimmel in de constructie ontstaan, die steeds verder doorgroeit. Je kunt hier zelf ook ziek van worden, doordat het in de lucht dwarrelt en ingeademd wordt.
  • Ongedierte vindt een fijn broeierig klimaat om zich in te nestelen.

De belangrijkste toepassingstip

Echt waar! Folie wordt heel vaak met de verkeerde zijde naar binnen of naar buiten aangebracht. In de open bouwfase, waarin je te maken hebt met UV straling, kan dit bij buitenfolie vervelende gevolgen hebben. Check voor het aanbrengen van de folie daarom altijd eerst op het inlegvel wat de buitenzijde is.

 

Wil je op de hoogte blijven van onze tips, over het werken met producten uit ons assortiment en de laatste productintroducties? Meld je dan hieronder aan voor de Jakodirect.nl nieuwsbrief!